Vacaturetekst schrijven + voorbeeld vacaturetekst

Categorie: Personeel werven
vacaturetekst schrijven + voorbeeld vacaturetekst

De vacaturetekst is een essentieel onderdeel van je zoektocht naar goed personeel. Met een sterke vacaturetekst trek je namelijk de aandacht, overtuig je kandidaten van een baan bij jouw bedrijf en laat je zien dat jouw werkgeversmerk staat als een huis. Maar wat maakt een vacaturetekst sterk? En hoe speel je met je vacaturetekst in op de behoeften van de moderne werknemer? In dit artikel lees je alles over het stappenplan voor het schrijven van een sterke vacaturetekst, inclusief een voorbeeld vacaturetekst.

Elementen van een goede vacaturetekst

De basis van iedere vacaturetekst is in de kern hetzelfde; er wordt een logische opbouw aangehouden en veelal worden dezelfde onderdelen gebruikt. Uiteraard kun je schuiven met deze onderdelen en een vacaturetekst bouwen die jou aanspreekt, maar ook aansluit op de profielen die je zoekt. Bekijk ons vacaturetekst voorbeeld en denk bij het opbouwen van jouw vacaturetekst vooral aan de volgende onderdelen:

  1. De functietitel
  2. De korte introductie
  3. De functieomschrijving
  4. De functie-eisen
  5. De arbeidsvoorwaarden en extra’s
  6. Het bedrijfsprofiel
  7. Het aanzetten tot actie

Deze zeven onderdelen vormen de bouwstenen van jouw vacaturetekst. Door zorgvuldig invulling te geven aan ieder element, creëer je een vacature die niet alleen gericht is op het beoogde profiel maar ook beantwoordt aan de verwachting van kandidaten. Een moderne vacaturetekst stelt namelijk de kandidaat centraal; jouw tekst moet benadrukken dat deze baan aansluit op het leven van de lezer, niet dat je enkel zoekt naar snelle invulling van de functie. Natuurlijk wil je met je vacaturetekst al het nodige filterwerk doen, maar zorg er bijvoorbeeld voor dat je met een lange functie-eisenlijst geen kwalitatieve kandidaten afschrikt. Wat je wél kunt doen? We nemen je mee langs alle stappen.

Pakkende vacaturetekst schrijven

Een aantrekkelijke vacaturetekst schrijven kan behoorlijk lastig zijn. Je wil de kandidaat een goed beeld geven van de functie, maar wil de tekst ook kort en overzichtelijk houden. Met behulp van het volgende vacaturetekst stappenplan en een voorbeeld vacaturetekst helpen we je op weg!

1. De functietitel

Een klein, maar zeker niet onbelangrijk, onderdeel van de vacature is de functietitel. Hiermee laat je namelijk niet alleen zien wat de voornaamste werkzaamheden van de functie zullen zijn, ook kun je met de juiste woordkeuze goed worden gevonden op Google. Wanneer jouw functietitel overeenkomt met een zoekopdracht die door een kandidaat wordt ingevoerd in Google, is de kans groter dat de kandidaat daadwerkelijk bij jouw vacature terechtkomt. Neem bijvoorbeeld de functie ‘Data Analist’. Hier zou je talloze alternatieve titels voor kunnen bedenken: ‘Cijfer Goochelaar’, ‘Data Goeroe’, ‘King Data’, enzovoort. Hoewel dit misschien past bij je bedrijfsidentiteit, kan zo’n speelse titel afdoen aan de vindbaarheid van de vacature. Weeg daarom altijd de voor- en nadelen van een unieke functietitel tegen elkaar af. Overigens kan een unieke titel wél goed werken wanneer je de vacature alleen op je eigen website plaatst. Op die manier kun je een titel bedenken die zowel past bij de functie als bij de ‘look en feel’ van je bedrijf.

Daarnaast kun je in de functietitel eventueel ook al het gewenste ervaringsniveau benoemen. Dit doe je door bijvoorbeeld ‘junior’, ‘medior’ of ‘senior’ voor de functienaam te zetten. Bij juniorfuncties moet je rekening houden met startersniveau, wat neerkomt op nul tot twee jaar ervaring. Mediorfuncties vallen vaak binnen de twee tot vijf à zeven jaar ervaring, en we praten doorgaans over seniorfuncties als er meer dan zeven à tien jaar werkervaring wordt gevraagd. Buiten deze niveaus kun je uiteraard stages, traineeships of managementfuncties hebben, wat je natuurlijk ook kunt vermelden in de functietitel.

2. De korte introductie

Allereerst wil je uiteraard dat een kandidaat nieuwsgierig wordt naar de functie. Dit doe je door middel van een korte, pakkende introductie van je vacaturetekst. Hier probeer je in twee à drie korte, vaak vragende, zinnen de aandacht van je doelgroep te grijpen. Sluit je introductie af met een overtuigende kreet of sterke vraag, zo spoor je je lezer aan om ook de rest van je vacaturetekst te bekijken. Vergeet ook niet dat kandidaten waarschijnlijk dagelijks veel vacatures voorbij zien komen, en daarom selectief lezen; speel in op dit leesgedrag door in je eerste zin(nen) bijvoorbeeld een interessante arbeidsvoorwaarde te noemen.

vacaturetekst schrijven voorbeeld

3. De functieomschrijving

Dit onderdeel is van groot belang voor de moderne werknemer. Deze wil zich namelijk kunnen identificeren met de geschetste scenario’s en moet zich kunnen inleven in de dagelijkse werkzaamheden binnen de functie. Simpelweg een lijst opstellen met kerntaken is niet genoeg. Neem daarom de tijd om een tekstje uit te werken waarin je de werkzaamheden, directe collega’s, verantwoordelijkheden en unieke bijdragen stuk voor stuk benoemt. Waarom is de kandidaat in deze rol van meerwaarde voor het bedrijf? Welke verschillende taken kan hij of zij verwachten op een werkdag? Met welke collega’s heeft de kandidaat vaak contact, en wat zijn hun functies en verantwoordelijkheden?

Maak vooral duidelijk dat je op zoek bent naar een mens; je zoekt een werknemer met een fijne persoonlijkheid, die aansluiting vindt binnen het team en die voldoet aan een groot deel van de functie-eisen. Maar laat ook zien dat je openstaat voor eigen invulling van de functie; welke ervaring brengt iemand mee en hoe kan dit bijdragen aan jouw business? De diverse invalshoeken zullen je verbazen!

4. De functie-eisen

Bijna iedere vacature bevat een rijtje met functie-eisen. In deze lijst benoem je de vaardigheden, kwaliteiten, werkervaring en kennisniveaus die jij graag in een kandidaat ziet voor een specifieke functie. Dit element gebruik je ook om talent te filteren. Door in dit lijstje al de nodige eisen te stellen, voorkom je een overvolle inbox met irrelevante reacties. Maar zorg ervoor dat je niet té rigoureus te werk gaat. Een paar harde eisen kun je zeker noemen, maar maak de rij ook zeker niet te lang!

Bij twijfel over de lengte van de lijst met functie-eisen kun je het volgende aanhouden: zorg ervoor dat de lijst met functie-eisen niet langer is dan de lijst met arbeidsvoorwaarden en extra’s die een medewerker ervoor terugkrijgt.

5. De arbeidsvoorwaarden en extra's

Deze lijst is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van een pakkende vacature. Waar vacatures in het verleden voornamelijk gericht waren op het werk en de eisen, richten moderne vacatures zich op het aantrekken en overtuigen van talent. De lijst met arbeidsvoorwaarden en extra’s is dan ook dé manier om dit te doen. Dit element draait namelijk volledig om de kandidaat. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vakantiedagen, eventuele reiskostenvergoeding, pensioenregeling, bonusstructuren, thuiswerkmogelijkheden, flexibele werktijden of een opleidingsbudget. Bovendien kun je overwegen een salarisindicatie toe te voegen. Vacatures die een salarisindicatie bevatten krijgen gemiddeld 75% meer kliks dan vacatures die deze indicatie niet laten zien (bron: stackoverflow). Het overwegen waard dus!

6. Het bedrijfsprofiel

Vergeet ook vooral niet om een paragraaf te wijden aan je bedrijf en de cultuur op de werkvloer. Dit is namelijk precies wat de moderne werknemer wil lezen! Waar kom je terecht? Hoe zijn de teams opgebouwd? Wat is de missie en visie van het bedrijf? Deze informatie kan de kandidaat overhalen om een sollicitatie in te dienen. Probeer in deze paragraaf af te wijken van de tekst die je zou gebruiken om klanten te informeren over je bedrijf; schrijf voor de kandidaat en belicht de onderdelen die voor hen belangrijk zijn. Een stukje employer branding.

7. Het aanzetten tot actie

Ter afsluiting van je vacature voeg je een zogenoemde ‘call to action’ toe. Dit is vaak een korte slagzin of een pakkende vraag die de kandidaat aanzet tot actie. Hier kun je eventueel ook de reageertermijn vermelden om de druk wat op te voeren of informatie delen over het verdere sollicitatieproces. Transparantie is te allen tijde belangrijk en draagt bij aan de positieve associatie met je bedrijf die een kandidaat overhoudt aan het lezen van jouw vacature. Kortom, een overzichtelijke, eerlijke en persoonlijke vacature maakt het verschil.

Vacaturetekst voorbeeld

Een voorbeeld vacaturetekst kan je een goed beeld geven van hoe je jouw vacature wil schijven. Welke volgorde heeft je voorkeur? Welke toon sla je aan? Welke opening van je vacaturetekst gebruik je? En wat gebruik je als afsluiting van je vacaturetekst? Doe inspiratie op met deze voorbeeld vacaturetekst!

 

Backend Developer bij JouwICTvacature | Groningen

Meewerken aan the next big thing in recruitment? Websites en producten bouwen die de nieuwe standaard gaan worden? Heb je graag energieke mensen om je heen, kun je omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheden en wil je een belangrijke bijdrage leveren aan gave projecten? Dan zoeken we jou.

Jouw rol als Backend Developer
Om onze visie en missie vorm te geven, ben je als Backend Developer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van job-platformen en bijbehorende tooling voor eindgebruikers, klanten en interne gebruikers. Je ontwikkelt job boards en recruitmentsites met tooling. Het systeemlandschap bestaat uit soortgelijke sites en oude en nieuw te introduceren CRM-systemen voor de interne organisatie. De software die jij samen met je collega’s ontwikkelt, draait in de cloud – als je daar kennis van hebt is dat dus alvast mooi meegenomen.

De software die je schrijft heeft als doel mensen aan een nieuwe, passende baan te helpen. We hebben veel ambitie als organisatie, dus je kunt veel leren in een relatief korte tijd. Ben je meer ervaren, dan krijg je de vrijheid om je jongere collega’s bij te staan in hun leerproces.

Waar en met wie werk je?
Je komt te werken binnen de afdeling Development (momenteel 5 FTE, met uitbreidingsplannen) in hartje Groningen. Veel van je collega’s werken nu in PHP, maar in de toekomst gaat Go steeds meer gebruikt worden.

Wat verwachten we van jou?

  • Je hebt een wo-opleiding afgerond in een relevante richting of 4 jaar ervaring op wo-
    werkniveau
  • Je beschikt over ten minste 2 jaar werkervaring
  • Je hebt kennis van PHP en/of Go (golang)
  • Je hebt kennis van Linux
  • Je hebt kennis van databases (bijv. MySQL)
  • Kennis van het schalen van software en het optimaliseren van performance is een pre

Wat wij je bieden

  • Een marktconform salaris
  • Flexibiliteit in arbeidstijden (in overleg)
  • Een wekelijks verzorgde lunch
  • 23 vakantiedagen per jaar
  • Werken in een groeiend bedrijf met ambitie
  • De kans om inspirerende projecten tot een nog hoger niveau te tillen

Over JouwICTVacature
Bij JouwICTVacature willen we erachter komen wat mensen drijft en dit vertalen naar een ultieme match tussen bedrijven en nieuwe werknemers. Niet het doorschuiven van cv’s, maar vanuit inzicht in persoonlijke ambities en individuele kwaliteiten professionals aan elkaar koppelen. Wij vinden dat te gek. En we zoeken mensen die hier net zo enthousiast van worden als wij.

Daarom geven we jou de regie over je eigen groei en persoonlijke ontwikkeling. Je komt terecht in een optimistische omgeving, die tegelijkertijd grip op de realiteit houdt. Ons team bestaat uit een grote groep jonge, ambitieuze mensen die samen blijft zoeken naar nieuwe manieren om onze klanten te helpen. Werk je bij JouwICTVacature, dan krijg je het vertrouwen, de mogelijkheden en verantwoordelijkheden om met ons te bouwen aan ‘the next big thing’.

Jouw nieuwe baan?

Herken je jezelf in de persoon die we in deze vacature hebben beschreven? Of heb je nog andere talenten die van meerwaarde kunnen zijn voor ons bedrijf en waar je ons graag over wil vertellen? We leren je graag kennen! We zien je reactie tegemoet.

Download voorbeeld vacaturetekst

Vacature plaatsen

Ben je tevreden over je vacaturetekst en wil je jouw tekst onder de aandacht brengen? JouwICTVacature kan je helpen! Plaats nu je vacature.

 

 

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.